Wodka

Wat heeft wodka met een zeeaquarium te maken?

Wodka bestaat uit koolwaterstoffen, waterstof en zuurstof, deze chemische verbinding vormt de populaire alcohol. Wodka heeft geen extra toevoegingen als kleur- of smaakstoffen.
Wodka wordt gebruikt in het aquarium bij een (te) hoge nitraatwaarde.
Nitraat word afgebroken door bacteriën op het levend steen. Als er een hoge nitraatwaarde is, dan is het aanbod van nitraat en de opname ervan niet in balans.
Dit geeft ongewenste alggroei. Ook kunnen koralen minder mooi kleuren, of zelfs doodgaan.

De koolwaterstoffen vormen een voedingsbron voor de aanwezige bacteriën. Deze kunnen zich hierdoor vermenigvuldigen en daarmee de balans in de goede richting laten doorslaan.
Hoe meer bacteriën, hoe minder nitraat.
Als deze bacterie-populatie dusdanig is gegroeid dat de nitraat onmeetbaar is geworden, doen deze bacteriën zich ook tegoed aan het aanwezige fosfaat.

Een hele discussie over dit onderwerp, inclusief de doseringen voor wodka is hier te vinden.

Om de prijs te drukken van de aanschaf van wodka, kan je ook een combinatie maken van wodka en keukenazijn. Let er wel op dat de azijn pure, heldere azijn is.
Neem 2 delen azijn op 1 deel wodka. Met de dosering moet wat geprobeerd worden, de azijn is minder sterk dan de wodka. Er is dus iets meer nodig.

Wodka-toevoeging is een veilige methode om het nitraat omlaag te krijgen. Het neemt echter niet de oorzaak van het nitraat weg. Dit moet vaak gezocht worden in een te kleine afschuimer of te weinig stroming, waardoor vuil neerslaat.
Wodka kan geen kwaad voor het aquarium, maar hou de doseringen in de gaten. Overdosering kan wel het einde betekenen van de vissen. Door een overdosis wodka groeien de bacteriën zo snel, dat deze alle zuurstof opnemen en de vissen hierdoor stikken.